a PROJEKT

A Proje kt adatai:
A Projekt (eredeti angol) címe: Development of a Cross-Border Inclusive Space and Knowledge Center
A Projekt címe magyarul: Határmenti Közösségi Tér és Tudásközpont Kialakítása
A Projekt rövid azonosítója (akronym):X-PARC 2.0
Megvalósítás időszaka:2018.12.01.—2020.02.28.
Pályázati felhívás azonosítója: Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020. (6. prioritás11/b felhívás)
Projekt regisztrációs kódja: ROHU-158
Nemzeti hatóság: Miniszterelnöki Hivatal

A Zöld 14 Egyesület, az aradi székelyű Excelsior Egyesülettel partnerségben egy határon átnyúló Európai Uniós komplex (eszközbeszerzést, infrastruktúra fejlesztést és rendezvényeket is magába foglaló), természet- és környezetvédelmi célú projektet indított 2018. december 1.-jén. A megvalósítás hossza 15 hónap.

 

Projekt célja
A projekt fő célja olyan infrastruktúra kialakítása, ahol a fiatal korosztály iskolaidőn túli természet- és környezetvédelmi szemléletformáló programokon tudnak aktívan részt venni.
A projekt keretében, a projekttérség magyarországi részén létrejön egy Közösségi Tér és Tudásközpont Békéscsabán, amellyel a szervezet eddigi tevékenységeit szervezi ki szabadtéri környezetbe. A helyszín nemcsak a szabadidős tevékenységek felügyelet alatti eltöltésére alkalmas, hanem közösségi találkozóknak is teret nyújt. A közösségi térben a fiatalok szociális és fizikai aktivitás közben kerülnek egymáshoz közelebb, ezáltal erősítve a határmenti partnerséget és ösztönözve a közösségfejlesztést. A közösségi téren való ingyenes sportolási, rekreációs tevékenységek (például: futball, röplabda, tollaslabda, asztalitenisz és egyéb szabadtéri játékok) segítik a fiatalok közösségi élményeinek gyarapítását. Az aktív pihenés mellett egyéb kikapcsolódási módokra is lehetőség lesz: a művészet, a zene és a tánc is vonzó és releváns a tizenévesek számára.

 

A projekt megvalósítás során tervezett közösségi szemléletformáló tevékenységek
Öko-tábor: ökológiai tematikájú interaktív és gyakorlatorientált nyári tábor diákoknak. 2x5 napos „nyári iskola” 8 román és 8 magyar diák részére
Öko-klub: havi rendszerességű közösségi esemény. A klubokban szakemberek (oktatók, kutatók, szakemberek és társszervezők képviselői) segítségével a konkrét környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos problémákat különböző témákban járják körbe. A résztvevő fiatalok elméleti ismereteket szereznek, és gyakorlati válaszokat keresnek a jelenlegi problémákra és a társadalmi részvételre irányuló lehetőségekre. A klub nagy hangsúlyt fektet a szabadtéri tevékenységekre.
Levendula Fesztivál: A közösségi téren egy kisebb levendulakert kerül kialakításra. A kézműves és öko-fesztivál a helyi termékeket és művészetet kívánja népszerűsíteni.

 

Arculati elemek:

 

 

Nyitó rendezvény prezentáció (2019.03.01.): pdf

visual