ZÖLD FORRÁS

 

TÁMOGATÁSÁVAL

 

 

ZÖLD PONT BÉKÉSCSABÁÉRT

 A projekt célja a lakosság környezeti információkkal történő ellátása és fenntarthatósági szemléletének formálása. Ennek érdekében 6 szakmai előadás került lebonyolításra, folyamatos szaktanácsadási szolgáltatással (front-office) közvetlenül 500, disszeminációs kampánnyal közvetve, legkevesebb 10.000 lakost értünk el. A 10 havi intenzív szemléletformálás a szervezet 3. éve folyó front-office jellegű tevékenységeinek továbbfejlesztett, hatékonyabb megvalósítását, a szemléletformálás kampány-szerű kiterjesztését tette lehetővé.

 

Öko-tanács: a folyamatos információ- és szaktanácsadási tevékenység (front-office) munkanapokon 4 órában történt, amely során a lakosság on-line és nyomtatott szakanyagokhoz, adatbázisokhoz fért hozzá, illetve szakemberekkel történt konzultációra is lehetőség nyílt.
Egy irodavezető munkatárs foglalkozott a lakossági, illetve egyéb megkeresésekkel, térítésmentesen biztosította számukra az irodai infrastruktúrát, működtette az egyesület klubtevékenységeit, közvetítette és koordinálta a szervezet szaktanácsadói rendszerét.
A szaktanácsadás során egyrészt előre egyeztetett időpontban volt lehetősége az ügyfélnek a szervezet szakembereivel, igény szerint külsős szakemberrel való ingyenes személyes konzultációra, másrészt e-mailes formában is rendelkezésre álltunk folyamatos információszolgáltatással.

 

II. Szakmai előadások és műhelymunkák

Öko-klub: szakemberek (oktatók, kutatók, szakhatóságok és társszervezetek reprezentánsai) segítségével szemléletformáló beszélgetések keretében, összesen 6 alkalommal, 60 résztvevővel került megvitatásra egy-egy aktuális helyi környezeti probléma és annak társadalmi részvétellel történő megoldási lehetőségei.
        

Tematika

2015. december 15.

dr. Duray Balázs: Békéscsaba környezeti állapota, fenntartható városfejlesztés lehetőségei

2016. január 14.
dr. Duray Balázs: Zöld gazdaság – új fenntarthatósági perspektíva

2016. február 18.
Szilágyi Katalin: Hulladékgazdálkodás – környezettudatos életmód

2016. március 17.
Lezsák Szilvia: Ökológiai kertgazdálkodás – „háztájizás” és helyi gazdaságfejlesztés

2016. április 14.
dr. Duray Balázs: Tájgazdálkodás – fenntartható vidékfejlesztés lehetőségei

2016. május 2.
Lipták István: Katasztrófavédelem árvízvédelmi feladatai a Kőrösök völgyében
          

Öko-tézis: házi dolgozatot, szakdolgozatot, disszertációt készítő középiskolás, ill. egyetemi hallgatóknak nyújtottunk külső konzultációs lehetőséget, továbbá 2 alkalommal ún. házi védést szerveztünk, ahol a disszertáns laikus és szakértő hallgatóság előtt mutatta be téziseit.

2016. február 24.
            Gyeraj Tibor: Békéscsaba Város Integrált Fejlesztési Stratégia
           

2016. március 23.
            Jancsó Péter: Tanyás térségek felmérése
           

III. Disszeminációs tevékenységek

III.1. A környezettudatos szemlélet elterjesztéséhez a tanácsadás és rendezvények résztvevőinek professzionális szakmai kiadvány készült el.


III.2. A tevékenységek során nagy hangsúlyt kapott a szervezet külső kommunikációja és a megjelenés. A „hagyományos” nyomtatott PR anyag mellett az on-line megjelenésre és tevékenységekre koncentráltunk, amelynek keretében  direkt Facebook-kampányt folytatunk.