JAMINAI BÁNYATAVAK

Újrahasznosításra vár a Bányatavak területe Békéscsabán

Békéscsaba Jamina városrészének déli részén található a város legkiválóbb agyaglelőhelye, amely az évtizedek során 21 tavat hozott létre. Ez a tórendszer a dél-alföldi régió egyik legnagyobb szabadvízi területe, vízfelülete közel 100 hektár. Bár a terület egy része jelenleg horgászati céllal működik, más részei funkció nélkül állnak, kihasználatlanul.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata civil kezdeményezések alapján 2023 elején hidrológiai tanulmányt készíttetett, amely megerősítette, hogy a Bányatavak vízmennyisége hosszú távon biztosítható, így megkezdődhet a terület ökológiai rehabilitációja és turisztikai fejlesztése.

A Zöld 14 Egyesület vállalta a projekt szakmai irányítását, amelynek célja a Bányatavak ökológiai állapotának felmérése és javaslatok kidolgozása a fejlesztésre. A projekt megvalósításával a terület egy öko-turisztikai célú, zöld-infrastruktúrára épülő öko-kerület lehetne, amely rekreációs célú használatot biztosítana a városrész lakóinak. A tervek között szerepel ipartörténeti és természetvédelmi tanösvények, ökológiai bemutatóhelyek és közösségi programok kialakítása, amelyek a természet megfigyelését és az élőhelyek védelmét szolgálnák.

Ez a fejlesztés hosszú távon nemcsak a helyi lakosság rekreációs lehetőségeit bővítené, hanem hozzájárulna a térség környezeti és turisztikai értékeinek fenntartható hasznosításához is.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője
hu_HUHungarian