Csabai levenduláskert

A projekt fő célja egy határon átnyúló infrastruktúra kialakítása, ahol a fiatal korosztály iskolaidőn túli természet- és környezetvédelmi szemléletformáló programokon tudnak aktívan részt venni.

A projekt keretében, a projekttérség magyarországi részén létrejön egy Közösségi Tér és Tudásközpont (Lavender Recreation HUB) Békéscsabán, ahol környezeti szemléletformáló programok (Öko-Klubok, Nyári öko-táborok és egy fesztivál) fognak megvalósulni.


BEKUKKANTOK

X-PARC 2.0 projekt

Főtevékenységek

  • iskolaidő utáni programok
  • környezeti szemléletformáló programok
  • közösségi rendezvények


Továbbiak


Határmenti Közösségi Tér és Tudásközpont Kialakítása

Zöld 14 Egyesület, az aradi székhelyű Excelsior Egyesülettel partnerségben egy határon átnyúló Európai Uniós komplex (eszközbeszerzést, infrastruktúra fejlesztést és rendezvényeket is magába foglaló), természet- és környezetvédelmi célú projektet valósított meg 2018. december 1. és 2020. február 28. között.

A projekt fő eredménye a térség fiatal korosztályának iskolaidőn túli kikapcsolódást és környezeti nevelést egyszerre biztosító infrastruktúra a Csabai Levenduláskert, azaz egy közösségi tér és tudásközpont kialakítása, amellyel a szervezet eddigi tevékenységeit szervezi ki szabadtéri környezetbe. A helyszín nemcsak a szabadidős tevékenységek felügyelet alatti eltöltésére alkalmas, hanem közösségi találkozóknak is teret nyújt. A közösségi térben a fiatalok szociális és fizikai aktivitás közben kerülnek egymáshoz közelebb, ezáltal erősítve a határmenti partnerséget és közösségfejlesztést. A közösségi téren való sportolási, rekreációs tevékenységek (például: futball, röplabda, tollaslabda, asztalitenisz és egyéb szabadtéri játékok) segítik a fiatalok közösségi élményeinek gyarapítását. Az aktív pihenés mellett egyéb kikapcsolódási módokra is lehetőség van, úgy mint képzőművészet, zene és tánc.


Öko-tábor

Az Öko-táborokban a pihenés mellett ökológiai tematikájú interaktív és gyakorlatorientált foglalkozások valósulnak meg. ​
Öko-klub

Az Öko-klubok rendszeres közösségi események, ahol a fiatalok környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos problémákat járnak körbe. ​
Öko-fesztivál

A közösségi téren egy kisebb levendulakert került kialakításra. A Kézműves és Öko-fesztivál a helyi termékeket és művészetet népszerűsíti.​


LEVENDULÁS

Programok

20190728_153739

Bor és sajtkóstolók

keressük az összhangot e két kézműves termék között, így szezonálisan – főként a nyári időszakban – csoportok részére italozós, sajtcsipegetős esti programokat szervezünk.

l2

Szedd magad – nyári levendula délután

évente két alkalommal hirdetjük meg a programot, amely során a látogatóknak lehetőségük van saját felhasználási célra levendula virágot szüretelni.
Következő esemény: 2020. június 20. 16:00-20:00

Szülinapi buli (klikk)

………….ahol gondoskodunk mindenről, hogy Neked csak a meghívókat kelljen kiosztani.

image002

Kertmozi

visszahozzuk a régi idők hangulatát és filmezős estéket is szervezünk a levendula mező közepén üldögélve. Egy igazi valós élmény, amit érdemes gyermekeinknek is megmutatni.

Öko-Nap osztályoknak (klikk)

Szabadjáték a kertben található összes játékkal, óriás trambulin, különféle kerti készségfejlesztő játékok, darts, csocsó, karikadobáló, tornaszőnyegek, óriásrajztáblák, ping-pong, hullahopp karikák, mérleghinta, kerti fa játszótér.
Ki a legÖkosabb játszóterünk használata.

Családi és baráti pihenés a levendulásban

Családok és baráti társaságok szabadidő eltöltése. Kerti játékok használata, pihenősarkok, relaxációs terek.
A kert látogatása ingyenes.
Zártkörű rendezvény esetén a díjszabással kapcsolatosan keressen minket.