Az agrártáj fogalma és tipológiája
A tradicionális agrártájak szerkezete jellemzően mozaikosan elhelyezkedő, kis szántóterületek és állandó növényi kultúrák rendszeréből áll, amelyeket zöldfolyosó hálózatok kapcsolnak össze. Az agrártájak hosszú évszázadokon keresztül, lassan alakultak ki, amelynek folyamán a táj biotikus, abiotikus és kulturális elemei harmonikusan integrálódtak. Ezek a tájak természetileg és kulturálisan is sokszínűek, magas esztétikai értéket képviselnek és társadalmilag is elfogadottabbak. A földhasználat és tájgazdálkodási forma megválasztásával az ember szerepe e tájak alakításában tehát meghatározó.
Európában a 20. század második felétől - a technológiai fejlődés és az élelmiszerigény növekedésének köszönhetően - egész Európában megváltoztak az agrártájak. A poszt-szocialista országokban a 2. világháborút követő újjáépítés időszakában, az 1950-es évektől kezdődően, az állam-szocialista mezőgazdaság keretében indult meg a földek államosítása, a nagytáblás szántóföldi növényi kultúrák intenzív termesztése. A hagyomány mezőgazdasági területek lényegében a kedvezőtlen termőhelyi és terepi adottságú, rosszul megközelíthető, a piactól távol eső területekre szorultak vissza.
Európa területének 42%-a (160 millió hektár) mezőgazdasági terület (FSS 2010). A mezőgazdasági technikák helyi viszonyokhoz adaptált alkalmazása az agrártájak sokféleségét eredményezte, kezdve a Holland polderek intenzív használatától a magashelységek alpi tehenészetéig. A mezőgazdasági területek egyrészt magánjószággal szolgálnak (biomassza termelés), másrészről közjavat is jelentenek, mint táj.
|
2.6.1 ábra. Európa tájainak természetességi foka
(Joint Research Centre, European Commission)
|
2.6.2 ábra. Európa vidéki tájainak természetességi
foka
|