Összefoglalás és irodalomjegyzék

A multifunkcionális mezőgazdaság koncepciója a fenntartható mezőgazdálkodás elvéből vezethető le, amely szerint e társadalmi tevékenységnek nem csak az egészséges élelmiszer-alapanyag előállítása az elsődleges célja, hanem a nyersanyagok felhasználása is vagy a környezeti elemeket szennyező hatások csökkentése és a kulturális javak, illetve jövedelmi viszonyok biztosítása is. Ebben az értelemben beszélünk a mezőgazdaság többfunkciós jellegéről, amelyben a legfontosabb jellemzők között említhetjük az agrártevékenységek társadalmi-gazdasági-környezeti szinergiák biztosítását, a táj adottságokat szem előtt tartó földhasználatot, a helyi erőforrás potenciált kihasználó jelleg és az önfenntartásra való képességet is.

 

Irodalomjegyzék

Ángyán J. - Tardy J. - Vajnáné Madarassy A. (szerk.) 2003: Védett és érzékeny természeti területek mezőgazdálkodásának alapjai. Budapest: Mezőgazda Kiadó. 625 p.

Fehér A. 2005: A vidékgazdaság és a mezőgazdaság, Agroinform Kiadó, Budapest

MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet (témavez: Duray B.) 2010: A zöld gazdaság területi dimenziói. MTA RKK kutatási jelentés Dinya László (2008): Biomassza-alapú fenntartható energiagazdálkodás (előadás a Magyar Tudomány Napján, MTA, 2008. nov. 6.

Mulvany, P. 1999: „Cultivating our Futures" the FAO/Netherlands Conference ont he Multifunctional Character of Agriculture and Land, 12-17, September 1999, Maastricht, The Netherlands, http://www.ukabc.org/mfcal.htm

OECD, 2001: Multifuncionality, Towards an Analytical Framework. OECD Publication Service, Paris

Giddings B. et al. (2002), 'Environment, economy and society: fitting them together into sustainable development', Sustainable Development 10:4, 187-196.