Mezőgazdasági tevékenységek hatása a természeti erőforrásainkra
A biológia sokféleség az életformák különböző szintjeinek variációja, a génállománytól, az élő szervezeteken át a populációkig bezárólag. Annál egészségesebb egy ökoszisztéma, minél nagyobb ez a biodiverzitás. Az emberiség, történelme folyamán egyre nagyobb intenzitással avatkozott be e sokszínű természeti környezetbe. A mezőgazdasági kultúrák elterjedésével és az antropogén hatások megjelenésével párhuzamosan szűkültek be az élőhelyek és romlott meg a talajok, illetve vizeink állapota. A környezet-gazdasági környezet-épített környezet-társadalmi környezet egymással szoros ok-okozati láncolatot alkot, és az ökológiától a kultúráig ível (Ángyán et al. 2003). A társadalmi és biológiai életteret biztosító környezetébe az ember folyamatosan beavatkozik.
3.4.1 ábra. Fenntartható fejlődés háromszektoros modellje (Giddings et al. 2002)
|
3.4.2 ábra. Magas Természeti Értékű (MTÉ) mezőgazdasági és
hegyvidéki területek 1.
|
|
3.4.3 ábra. Magas Természeti Értékű (MTÉ) mezőgazdasági és
hegyvidéki területek 2. ( Vandermeer and Perfecto, 1995) |
A természetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő mezőgazdasági tevékenységek optimálisformája a táj eltartó képességét figyelembe vevő tájgazdálkodás, illetve az ökológiai szolgáltatások szemléletén nyugvó területhasználat.
A mezőgazdaság tehát nem kizárólag élelmiszerellátás, hanem élőhely-védelem, rekreációs funkció, víz- és légkörvédelem is. Ebben a szemléletben fogantak az EU-s agrár-környezetvédelemi ágazatfejlesztési iránymutatások is (pl. új KAP, Élőhely Direktíva, Nitrát Direktíva, Víz Keretirányelv), amelyek közös célkitűzése a gazdák környezetkímélő földhasználat kialakítására való ösztönzés, mint például az erdők, vizes élőhelyek és közösségi helyek kialakítása. A közösségi ágazatpolitikában egyre nagyobb hangsúlyt kap az agrár- és a vidékfejlesztés ökológiai pillére, amelyben az alternatív gazdálkodások, a vadonélő állatok védelme, a vízbázis-védelem, árvízvédelem, széntározók kialakítása és rekreációs célok kapják a nagyobb szerepet.
A magas energiaár extenzív gazdálkodásra ösztönöz, alacsonyabb terméshozammal és nagyobb területigénnyel. A gépesített organikus termelés (kevesebb kemikália használata) szintén kisebb hozammal jár, ugyanakkor energiahatékonyabb. Az energiaárak növekedése összességében energiatakarékos technológiaváltásra sarkal (pl. hulladékból energia önellátás).