Összefoglalás és irodalomjegyzék
Az extenzív gazdálkodás elsősorban alacsony műtrágya-,
illetve növényvédőszer-használattal, továbbá kevesebb energiafelhasználással
jár. Az ilyen típusú gazdálkodási rendszerek elsősorban a gazdálkodásra
kedvezőtlen adottságú tájakon alakul ki. A termelésre ható negatív hatások
adódhatnak a természeti környezet jellemzőiből (lejtőszög, talajjellemzők,
időjárási viszonyok), de társadalmi-gazdasági okokból is (birtokméret,
népsűrűség, településhálózat). Az extenzív módon történő gazdálkodás általában
pozitív környezeti externáliákkal járnak, melyek az ilyen módon megtermelt
termék árába nem tud beépülni. A gazdálkodó így kiesett bevételeinek
kompenzációja céljából vezette be az EU a kedvezőtlen adottságú területeken
gazdálkodók támogatási rendszerét. A mezőgazdasági területek természetvédelmi
értékét jelentősen növelheti az extenzív gazdálkodás. Ezeken a területeken a
természetes növényzet aránya magasabb, alacsonyabb a talajok tápanyagtartalma,
nagyobb szerkezeti sokszínűség jellemzi. Magyarországon legelterjedtebb
extenzív gazdálkodási módok a gyepgazdálkodás, a külterjes szántóföldi művelés,
a hagyományos ültetvényes gazdálkodás, a hal-, illetve nádgazdálkodás és a
különféle vegyes gazdálkodási rendszerek.
Irodalomjegyzék
Ángyán J. - Tardy J. - Vajnáné Madarassy A. (szerk.) 2003: Védett és érzékeny természeti területek mezőgazdálkodásának alapjai. Budapest: Mezőgazda Kiadó. 625 p.
Baldock, D. - Beaufoy, G. - Clark, J.1994: The Nature of Farming: Low Intensity Farming Systems in Nine European Countries. IEEPLondon
Hertai É. 2004: Teleptani alapismeretek pp. 1-44.