KLÍMAKVÍZ
MEGOLDÁS

Mi veszélyezteti legjobban az emberiség fejlődését?

Helyes válasz: a)

Az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a fejlődésre, széles körű, példátlan hatásai aránytalanul megterhelik a legszegényebbeket és a legkiszolgáltatottabbakat.

https://www.met.hu/eghajlat/eghajlatvaltozas/

Az időjárás ugyan azt jelenti, mint a klíma

Helyes válasz: b

Az időjárás az éghajlat (vagy klíma) összetevőit jelenti, mint az eső, a szél, a felhők vagy a hőmérséklet. Ezek nagyságát kiterjedését rövid időszakra mérik.

Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely hosszú távra jellemző időjárási viszonyainak összessége, az időjárás elemeinek hosszabb idejű ismétlődése.

https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/termeszetismeret/ember-a-termeszetben-5-osztaly/az-idojaras-es-az-eghajlat-elemei

Melyek az éghajlatváltozás közvetlen mutatói, amelyek várhatóan növekedni fognak a felmelegedő világban:

Helyes válaszok: b, c, d, g, h, i  és j

Amint azt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kifejtette, számos olyan mutató létezik, amelyek várhatóan növekedni fognak a felmelegedő világban, ezek közé tartozik a tengerszint emelkedése, a földfelszíni hőmérséklet, az óceán hőmérséklete, a tengerek felszínének hőmérséklete, a páratartalom és a az óceánok feletti hőmérséklet. Az előrejelzések szerint az extrém időjárási események gyakorisága és intenzitása is emelkedni fog. Például hazánkban az extrém téli esőzések hétszer valószínűbbek az ember okozta klímaváltozás miatt.

https://www.met.hu/eghajlat/eghajlatvaltozas/hatasok-alkalmazkodas/

Fejezd be az alábbi mondatot: „Az üvegház-hatás okozza….                       

Helyes válasz: b

Miért van olyan meleg az üvegházban? A napsugárzás áthatol az üvegen és a hő csapdába esik. Az üvegházhatású gázok (például a vízgőz, a szén-dioxid (CO2), a metán (CH4) és a dinitrogén-oxid (N2O)) szintén megfogják a hőt – ez egy alapvető természetes folyamat. Minél több üvegházhatású gáz van a légkörben, annál több hőt fognak megtartani. Az emberek példátlan mennyiségben bocsátanak ki üvegházhatású gázokat a légkörbe.

Mi látszik ezen a fényképen Budapest város fölött?

Helyes válasz: c

A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd (az angol smoke [füst] és fog [köd] szóösszetételeként keletkezett kifejezés).

https://www.idokep.hu/szmog

http://www.legszennyezes.hu/budapest/

A Föld melegszik. Ideális esetben mennyire akarjuk korlátozni a globális hőmérséklet növekedését?

Helyes válasz: a)

2015-ben az ENSZ Klímaváltozási Konferenciáján (COP 21) Párizsban a kormányok szerte a világon megállapodtak abban, hogy a hőmérsékletemelkedést „jóval” 2 ° C alá korlátozzák, és 1,5 ° C-ra törekednek. Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) jelentésében is felhívja rá a figyelmet, hogy a hőmérséklet 1,5 ° C-t meghaladó növekedésénél már minden tized fok hihetetlenül nagy kihívást jelent a sérülékeny közösségek. Már a felmelegedés 1,5 ° C-ra való korlátozása is azt jelentheti, hogy akár 457 millióval kevesebb mélyszegénységben élő ember lesz a Földön.

A világ szén-dioxid-kibocsátásának hány százalékáért felelős a Föld leggazdagabb lakossága?

Helyes válasz: d

Míg a legszegényebb emberek az éghajlatváltozás által leginkább kiszolgáltatott területeken élnek, a világ népességének legszegényebb fele a teljes globális kibocsátás csak körülbelül 10% -t felelős. A világ leggazdagabb 1% -ának átlagos lábnyoma akár 175-szerese is lehet a legszegényebb 10% -ának.

Véleményed szerint mi biztosíthatja a túlélést egy természeti katasztrófa (pl. árvíz, aszály vagy vihar) esetén?

Helyes válasz: a, s, d, e, f, g

Gondolhatnánk, hogy mindenkit egyformán érint. Néhány ember azonban kiszolgáltatottabb a természeti katasztrófáknak (és ezért az éghajlatváltozásnak), mint mások. Jellemzően azok az emberek vannak kitéve leginkább az éghajlatváltozásnak, akiknek a legkevesebb pénzük van és akik a legkevésbé járultak hozzá az éghajlatváltozáshoz.

Melyek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás esetei?

Helyes válaszs: b, d, f, h

A szélsőséges időjárási események egyre gyakoribbá válnak, amelyekkel szemben az emberek megváltoztatják a növénytermesztés, a vízhasználat, a lakásépítés és a vészhelyzetekre való felkészülés módjait. Ezt nevezzük klímaadaptációnak.

A többi példa (a, c, e, g) olyan tevékenységek, amelyeket a légkörünkbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentése céljából tehetünk. Ezt nevezzük klímamitigációnak.

Mit látsz a képen?

Helyes válasz: a

Ez egy példa a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra. Az úszó kertekkel bizonyos növények megvédhetők az áradásoktól. A vízi-jácint kert egy nyolc méter hosszú és egy méter széles tutaj, amit humusz és trágya borít és zöldségekkel ültetik be. Egy másik újítás az úszó WC, amely árvizek idején is hozzáférhető, és amelyek a szennyvizet elkülönítik a felszíni víztől.

Az alábbiak közül melyik járul hozzá a legkevésbé a szénlábnyomodhoz?

Helyes válasz: a

A szén-dioxid-, egyszerűbben karbon-, illetve szénlábnyom az emberi tevékenység környezeti hatásának egyik mércéje.

A karbonlábnyom azt mutatja, hogy például egy ember életmódja, egy termék életciklusa, egy vállalat tevékenysége mennyi közvetlen és közvetett üvegházgáz-kibocsátással jár. Mértékegysége a szén-dioxid-egyenérték (CO2e), ami az összes üvegházhatású gáz (metán, dinitrogén-oxid, F-gázok stb.) kibocsátását magában foglalja. Minél nagyobb valamilyen tevékenység vagy egyén, közösség, társadalom karbonlábnyoma, annál nagyobb annak felmelegítő hatása az éghajlatra.

https://fna.hu/mittehetsz/szenlabnyom

hu_HUHungarian