Lovas túrák

A Körösök völgye természeti szépségekben gazdag vidékét bejárhatjuk gyalog, kerékpárral, de lóháton is. Az itt kanyargó folyók, holtágak partjai, az erdei és pusztai utak kiváló lehetőséget adnak a lovas túrázásra. Gazdag építészeti örökségek, történelmi emlékek sokasága teszi vonzóvá a lovas ember számára is ezt a tájat.
Az ország délkeleti szegletén pezsdülő lovas élet hívja fel a lovat, a lovassportot és a lovas turizmust szerető és művelő emberek figyelmét. A ló már hat évezrede kíséri az embert, a kocsiversenyek kora is meghaladja a két és fél évezredet. A Körösök völgyében a lovas hagyományok ehhez képest fiatalnak számítanak. A korabeli tudósításokban azonban már olvashatunk az 1890-es évektől rendszeressé váló békéscsabai lovasversenyekről, a szarvasi gazdák 19. századi tenyésztői munkájáról, később a 100 kmes távhajtó versenyek izgalmairól.
A mai lovas bázisok szívesen vállalják és elevenítik fel a lovas hagyományokat, örvendetes, hogy a lótenyésztés és lovassport is újra fellendülőben van ezen a vidéken. Az utóbbi évtizedben az idegenforgalom, ezen belül a lovas turisztika iránti érdeklődés is megnőtt. Ma már a lehetőségek széles tárháza fogadja az idelátogatókat: sétakocsikázás, futószáras lovagoltatás, túralovaglás, túrakocsikázás, gyógylovagoltatás, lovasoktatás, panziós lótartás, lovas szánkózás. Békéscsabán hét működő fedett lovarda biztosítja, hogy szezonon kívül is hódolhassanak kedvenc sportjuknak a lovasok.
A lovasrendezvények száma megsokszorozódott, a versenysport mellett a lovasbemutatók – csikósok, lovas tornászok, díjlovasok, díszes fogatok – is részei a programoknak.

Pegazus LovasiskolaRemonda Szabadidős, Lovas- és SportegyesületBékéscsabai Nimród LovasegyesületBábolnai Arab LovasfarmMagyar Imre Díjlovagló EgyesületPósteleki lovastúra-útvonalak

Pegazus Lovasiskola

Békéscsabán, a Csányi és a 4-es Honvéd utca végén, 5 percnyire a városközponttól, 60 hektár területen található a Pegazus Lovasiskola.

Lovas szolgáltatások:

Lovasoktatás

 • Lovagoltatás (futószáron, tereplovaglás)
 • Fogatozás (pusztakocsi, sétakocsikázás)
 • Lovas csillagtúra
 • Lovardalátogatás
 • Lovassport (díjugratás, versenyszervezés)
 • Bértartás
 • Lovastáboroztatás

A csodálatos környezetben több istálló, fedett lovarda, homokos és füves pályák várják a lovaglás szerelmeseit, a lovasiskolát körülölelő hatalmas rét tereplovaglásra csábítja az érkezőt. A Dél-Alföld legnagyobb működő lovasiskolájában év közben folyamatosan zajlik a kezdők és haladók oktatása, illetve szakképzett edzők segítségével díjugrató versenyre való felkészítés.

Nyaranta a gyerekeket lovastábor várja. Évente két alkalommal díjugrató és két alkalommal gyerekügyességi lovasversenyt is szerveznek. Minden versenynap egy kellemes családi nap is, hiszen a család minden tagjának színes programot kínál.

Előzetes bejelentkezéssel lehetőség nyílik ,,hétvégi lovastanodában” való részvételre, ahol az érdeklődők egy délelőtt folyamán választ kaphatnak ,,a hogyan legyél jó gazdi” kérdésre, nélkülözhetetlen ismereteket szerezhetnek meg az istállózás alapjairól, az etetésről, a felszerelésekről, a helyes lovaglótechnikáról, a lóval való foglalkozásról, emellett kocsikázás, játszóház is szerepel a programban.

A kisállat-simogatóban barátságos kecskék, birkák, nyulak várják a gyerekeket. A lovasiskola kitűnő helyszíne családi és egyéb rendezvényeknek is.

 1. Pegazus Lovasiskola–Steigervald-tanya és Tanyamúzeum–Pegazus Lovasiskola

Túra hossza: 13 km

Időtartam: 1,5-2 óra lovaglás vegyes jármódban

Kiindulás a Pegazus Lovasiskolából, ahonnan az Öntözött-réten át a bányatavakhoz, majd a Dajka-kerteken a kígyósi határrészig, onnan Gyula-Pejrét érintésével a Steigervald-tanyára érünk. Itt lehetőség nyílik a lovak megfelelő elhelyezésére, pihenőidőre, egy finom ebédre, a tanyamúzeum és a lovastanya megtekintésére. Nyergelés után ugyanazon az útvonalon juthatunk vissza a Pegazus Lovasiskolába, amelyen jöttünk, 1,5-2 óra lovaglás után megérkezés.

 1. Pegazus Lovasiskola–Szabadkígyós–Pegazus Lovasiskola

Túra hossza: 11 km

Időtartam: 1,5 óra lovaglás vegyes jármódban

A Pegazus Lovasiskolából való elindulás után az Öntözött-réten, a bányatavak mellett, a Dajka-kert érintésével a Szabadkígyósra vezető útra érkezünk. Onnan a Körös–Maros Nemzeti Park kezelésében lévő tájvédelmi körzetet érintve juthatunk el Szabadkígyósra és az ott található Wenckheim-kastélykertbe. A lovak elhelyezésére a kígyósi Arany Ménes területén van lehetőség, ebédre a Vadász Panzióban nyílik lehetőség. A csodás Wenckheim-kastély és a kastélypark bejárása után visszaindulhatunk – 1,5 óra lovaglással – a Pegazus Lovasiskolába.

Mindkét túrára érdemes rászánni az egész napot, délelőtt 9 órai indulással és kb. délután 5 órai érkezéssel számolva.

Természetesen mindkét túra időtartama és útvonala az egyéni igények figyelembevételével változtatható.

4 napos lovas túraútvonal a Körösök-völgyében (kb. 100-120 km)

 1. nap ( kb. 15 km) Kiindulási pont: Pegazus Lovas Iskola (Békéscsaba)

Útvonal: – Öntözött Rétek majd kerülővel a Körös- Maros Nemzeti Parkhoz tartozó „Kígyósi Pusztákon” keresztül, a Gyulai Tanya Múzeumhoz, (Steigerwald lovas tanya).Itt fakultatív program lehetőségek állnak rendelkezésre,.és a lovak elhelyezése is itt történik. A lovasok elszállásolása, a Tanya Múzeum területén,( kemping) vagy Gyulán szállodai, ill. apartmanos elhelyezésben történik. Este a történelmi Gyula megtekintése, éjszakai fürdőzés a Várfürdőben.

 1. nap: ( kb. 35-40 km) Indulás Gyuláról a Tanya Múzeumtól, majd a Fehér-Körös mentén jutunk el az első pihenőhelyig, a Fehér, és a Fekete-Körös összefolyásához, a festői Szanazughoz.. (rövid pihenő, itatás, fürdőzés) Továbbhaladunk a folyó ártöltéseinek mentén, Békés városába, (ebéd, pihenő), majd a vadregényes túra utunk napi programja, a Köröstarcsai Betyár Tanyán ér véget. Leszerszámozás, bográcsos vacsora. Szállás a Köröstarcsai Vadászházban.
 2. nap: (kb. 25-30 km) A bőséges „paraszt reggeli” után folytatjuk utunkat a Körös mentén, ami a Sebes-Körös becsatlakozása után már a Körös-Maros Nemzeti Park része, és a Hármas-Körös festői vidéke.

A táj és a környezet teljesen érintetlen, vadregényes. Túránk során gyakran találkozhatunk vadon élő állatokkal, egyedülálló növényi faunával, melyek szerves részét alkotják ennek a folyóvizekkel, holtágakkal, csatornákkal,morotvákkal tarkított vízi világnak.

A nap végén a Gyomaendrődi folyószakasz, és a hozzá tartozó holtág-rendszer bejárása után az Endrődi Neubort Lovas Tanya vár minket közvetlenül a vízparton, pihenővel, kemencében sült finomságokkal, szabad stranddal és szállással.

 1. nap: (kb. 25-30 km) Tovább folytatjuk utunkat a Hármas-Körös mentén nyugati irányban. A jobb parton haladva elérünk a Peresi Bemutató Házhoz. Itt egy egyedülálló kiállítást lehet megtekinteni, mely teljesen életszerű betekintést nyújt a vidék és a Körösök völgye természeti értékeire.

Az ezután következő holtágak, (Harcsás,Túrtői,stb) és szinte teljesen érintetlen környékük felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogató, természet    kedvelőknek.

A folyón a Halászlaki vasúti hídon kelünk át, majd a Holt Körös mentén jutunk el a gyönyörű természeti környezetben lévő patinás Szarvas városához, ahol túránkat zárjuk, a Szarvasi Lovas klub bázisán.


fel

Remonda Szabadidős, Lovas- és Sportegyesület

A Remonda Szabadidős, Lovas- és Sportegyesület Békéscsabán várja a lovakat, a természetet kedvelő és kikapcsolódni vágyó vendégeit. A Remonda-tanya a Dobozi úton, az úgynevezett „nagy kanyarnál” található. Gépkocsin kívül kitűnően megközelíthető kerékpárral a Dobozra vezető kerékpárúton, de elérhető helyi járatú autóbusszal is.

Az egyesület fő tevékenységi körei:

 • lovagoltatás
 • lovasoktatás
 • terep- és túralovaglás
 • rendezvények szervezése, lebonyolítása
 • lovas hagyományőrzés, lovas bemutatók szervezése
 • séta- és túrakocsikázás, télen lovasszánozás
 • nyári lovastábor
 • versenyrendezés (gyerekügyességi verseny)

A látogatókat igazi tanyasi környezetben fogadják. A lovagláshoz, lovasoktatáshoz pónilovak és nagy lovak állnak rendelkezésre. A lovas programok mellett, igény szerint ugrálóvárakat, kézműves-foglalkozást, játszóházat biztosítanak. Az érdeklődők megismerkedhetnek az íjászat rejtelmeivel is. Rendezvényeiken, nyári táboraikban szívesen látják a fogyatékos gyerekeket, akik lovasterapeuta, gyógypedagógus és lovasedző közreműködésével vehetnek részt a programokon. A tanya területe alkalmas gyerekzsúrok, családi, baráti társaságok összejöveteleinek lebonyolítására, amelyek keretén belül lehetőség van bográcsozásra, szalonnasütésre. Szívesen fogadnak kiránduló csoportokat, vállalják gyereknap, családi nap megszervezését, lebonyolítását. Lovas túrázás mind nyeregben, mind lovas kocsin megoldható. Igény szerint szállásról is gondoskodnak.

Szolgáltatásaikkal – lovagoltatás, ugrálóvárak, játszóház, arcfestés, henna, játékkuckó, kézműves-foglalkozás – bármilyen rendezvényre, helyszínre kitelepülnek.


fel

Békéscsabai Nimród Lovasegyesület

Az egyesület célja a lovassport népszerűsítése, a lovaskultúra és a lovas hagyományok ápolása.

Az egyesület tevékenységi körei:

 • lovasoktatás szakedzővel
 • lovagoltatás (futószáron, önállóan)
 • nyári lovastáborok
 • versenyszervezés, versenyeztetés (díjugratás, gyermekügyességi)
 • sétakocsikázás a városban, a környéken
 • lovastúra-szervezés (igény szerint)
 • szabadidős tevékenységek szervezése és lebonyolítása

Az egyesület székhelye a Nimród-lovastanya, mely Békéscsaba külterületén, a városközponttól autóval alig 10 percre található. A város zajától távol, családias környezetben fogadják a lovaglás és a lovak szerelmeseit egész évben. Hamisítatlan alföldi tanya várja a látogatókat, ahol a rossz idő sem akadály, hiszen fedett lovarda áll rendelkezésre. A lovardában képzett lovak, a kisebbeket pónilovak, a nagyobbakat oktatólovak várják. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a lovas élet rejtelmeibe, testközelből ismerkedhetnek meg a tanyasi élet és a lovaglás szépségeivel.

A lovastanyán szeretettel várják a kirándulni, kikapcsolódni vágyó felnőtt- és gyermekcsoportokat is, akik a lovakon kívül barátságos tanyasi háziállatokkal is megismerkedhetnek.

Előzetes bejelentkezéssel, a lovagláson túl, lehetőség nyílik állatok simogatására, szabadtéri főzésre – bogrács, kemence, grillezés, szalonnasütés –, szabadtéri játékokra, kézműves-foglalkozásokra, lovas kocsikázásra. Vállalják osztálykirándulások lebonyolítását, szülinapi partik rendezését, télen – igény szerint – „látványdisznótorok” szervezését. Csapatépítő tréningek kitűnő helyszíneként is választható a Nimród-lovastanya.


fel

Bábolnai Arab Lovasfarm

A Bábolnai Arab Lovasfarmon szeretettel várnak minden lószerető, sportolni, kikapcsolódni vágyó vendéget. A lovasfarm könnyen megközelíthető a 44. sz. főúton, Békéscsaba és Gyula között, a pósteleki, illetve a repülőtéri leágazástól 2 percre.

Lovas szolgáltatások:

 • Fedett lovarda
 • Lovasoktatás
 • Lovagoltatás (futószáron, tereplovaglás)
 • Lovas csillagtúra, vonaltúra, körtúra szervezése
 • Lovardabemutató (istállólátogatás, méneslátogatás)
 • Versenyeztetés (díjugratás, távlovaglás)

A lovasfarm nevében is viseli a ,,bábolnai arab” jelzőt, hiszen a tulajdonos elkötelezett arabló-tenyésztő. Vallja: a SHAGYA arab ló barátságos, emberközpontú viselkedésével, kiegyensúlyozottságával a lovas ember ideális partnere. Az istállólátogatás vagy a ménes megtekintése során megismerkedhetnek ezzel a kiváló lófajtával. A fajta kiválóan alkalmas távlovaglásra, ebben a szakágban megyei bajnokok sorát tudja magáénak a Bábolnai Arab Lovasfarm. A pósteleki erdő, mint természetvédelmi terület, kiváló helyet biztosít a tereplovaglás, sétakocsikázás számára. Télen a lovas szánkózás nyújt egyedülálló élményt. A lovasoktatást jól képzett lovasoktatók irányításával végzik. A fedett lovardában az időjárástól függetlenül tudják vállalni a lovagoltatást. A lovas tudásától függően önállóan, illetve futószáron is van lehetőség lovaglásra. A lovas túrán képzett vezetővel vehetnek részt a lovagolni tudó vendégek. Bebarangolhatják a pósteleki erdőt, de igény szerint választhatnak a pósteleki túraajánlatból hosszabb útvonalat is.


fel

Magyar Imre Díjlovagló Egyesület

Az egyesület tagjai a pósteleki kastélyparkban egy kifejezetten lovasbemutatók számára kialakított pályán vállalnak barokk lovasbemutatót gyönyörű lovak közreműködésével. A muskétásnő legendája című előadás során a lovaglás művészi fokával, az íjászattal, a lovasok ügyességével ismerkedhetnek meg a nézők. Az előadás végén lovaglási és hintózási lehetőség is várja az érdeklődőket. A bemutató családi, baráti rendezvények és céges összejövetelek programját is színesítheti, élményekben gazdaggá teheti.


fel

Pósteleki lovastúra-útvonalak

Szaszák Ádám farmja

A Békéscsaba központjától 2 km-re található hagyományőrző farm tanyasi életmóddal, a kolbászfesztiválon díjnyertes saját házi készítésű kolbásszal fogadja a vendégeket. Szaszák Ádám vállalkozó gazdag kocsikínálatával áll a ,,kalandvágyók” rendelkezésére. A bérelhető kocsikkal sétakocsikázás, túrakocsikázás vehető igénybe. Téli időszakban 10 személyes lovas szán áll a vendégek rendelkezésre.

Túra- és sétakocsikázási ajánlatából:

 1. Póstelek–Gyula–Póstelek

Túra hossza: 10 km

Családoknak hintóval, nagyobb létszám esetén túrakocsival. Az útvonal célállomása Gyula belvárosa, egyéni igényeknek megfelelő programajánlattal, majd visszaindulás Póstelekre.

 1. Póstelek–Békéscsaba–Póstelek

Útvonal hossza: 7 km

Családoknak hintóval, nagyobb létszám esetén túrakocsival. Az útvonal célállomása a békéscsabai Munkácsy Emlékház. A kiállítás megtekintése, majd egyéni igényeknek megfelelő békéscsabai programok választhatók. Visszaindulás Póstelekre.

A Pósteleki Szabadidőpark Békéscsaba, Gyula és Békés ölelésében fekszik. A hely a 19. században a Wenckheim család gerlai birtokának része volt. Ma is történelmi hangulatot áraszt a környezet, bár a II. világháború végzetes pusztítást okozott a kastélyban, de az romjaiban is impozáns látványt nyújt. A környék számtalan túralehetőséget rejt nemcsak gyalogos, kerékpáros, hanem lovas túrázók számára is.

Túraútvonal-javaslatok:

 1. Bábolnai Arab Lovasfarm–Póstelek–Bábolnai Arab Lovasfarm

Túra hossza: kb. 3 km

Indulás a Bábolnai Arab Lovasfarmról, majd lovaglás a pósteleki erdőben, illetve az újjávarázsolt Pósteleki Szabadidőpark területén, ahol pihenésre van lehetőség. Étkezés a Mókus csárdában. Póstelekről a visszaút szintén az erdei környezetben javasolt.

Látnivalók:

 • kastélyrom és kastélypark
 • gróf Széchenyi Antal sírdombja
 1. Póstelek–Gerla–Póstelek

Túra hossza: kb. 3 km

A pósteleki erdőn keresztül a közeli Gerlára juthatunk, ahol egy rövid pihenővel egybekötve megtekinthető egy másik Wenckheim-kastély kevésbé romos, de pusztuló állapotú műemlék épülete. A visszaúton Pósteleken javasolt hosszabb pihenő, étkezési lehetőséggel a Mókus csárdában.

Látnivalók: a gerlai Wenckheim-kastély, a megye legszebb kastélytemplomával

 1. Póstelek–Gerla–Doboz–Gerla–Póstelek

Túra hossza: kb. 10 km

Az útvonal célállomása a dobozi Wenckheim-kastélypark. A volt kastély mögött a Holt-Fekete-Körös ölelésében 3,7 hektáros kastélypark fekszik, melyet az 1880-as években alakítottak ki. A park 1979 óta természetvédelmi terület. A ligetes angolparkban találjuk a nemesi család mauzóleumát és a kápolnáját is.

Látnivalók:

 • a gerlai Weckheim-kastély és parkja
 • a dobozi Weckheim-kastélypark, a Wenckheim kápolna és kripta, valamint az Ybl Miklós tervezte emeletes magtár
 •  

A további lehetőségekről érdeklődni a Bábolnai Arab Lovasfarm elérhetőségein lehet.


fel

hu_HUHungarian