Vackor projekt

KERTITÖRPÉK

ÖkoKERT GAZDÁLKODÁS

Közvetlen cél az élelmiszer-önellátás elsajátításán keresztül az újrahasznosítás, a környezet- és természetvédelem fontosságának megismertetésén túl újfajta közösségi élmény nyújtása, amelyben a gyerekek megtanulnak egészségesebben, környezettudatosabban élni, a családjukba és lakókörnyezetükbe mintát közvetíteni.

ökoszemlélet

önellátás

hobbi

Egyesületünk közvetlenül bekapcsolódik a lakosság környezeti nevelésébe, hosszú távon pedig a lokálpatriótizmus kialakításához járul hozzá, valamint a vidéki közösségek kohéziójának erősítéséhez, a fenntartható vidéki életmód tradícióinak megőrzéséhez. A közös munka kapcsán szerzett tapasztalatokat továbbítjuk más egyesületek és csoportok felé.

program

A program keretében 3-10 éves korú gyermekeket vonunk be a foglalkozásokba. Az óvodákban, iskolákban több nemzetiségű csoportok vannak, a települések hátrányos helyzetű térségben fekszenek. A családok zömében kertes házakban élnek, és kertjeiket nem hasznosítják úgy, hogy az a család megélhetését segítse.  

Problémának látjuk, hogy a gyerekek nem ismerik a növényeket, előállításuk módját, a családok nem használják a kerteket egészséges, olcsó élelmiszerek előállítására. Hátrányos helyzetű településeken, kevés a munkalehetőség, ezért a kertek használatba vételével nagyban nőne a gyermekek, családok jóléte. Felnőtt egy generáció, akik nem termelnek saját zöldségeket, gyümölcsöket, hiszen a boltban megvenni olcsóbb, és kényelmesebb. Ennek a szemléletnek a megváltoztatására keresünk egy utat, melyre igény is van az óvodák, iskolák részéről.

Minden óvodában, iskolában ki lehet alakítani kiskertet, amit megművelnénk közösen a gyerekekkel, a megtermelt termést egy részét elfogyasztanánk frissen, valamilyen feldolgozott formában, valamint a következő évi vetőmagot is előállítanánk.

A kertészkedést gyerekszerszámokkal, gyereknyelven, mesékkel átszőve tartjuk meg. Foglalkozások keretében megismertetjük a gyerekekkel a környezetvédelem fontosságát, az újrahasznosítás rejtelmeit. Megtanulnák, hogyan állítsák elő saját élelmiszer szükségleteik egy résztét. Téli időszakban a kertészkedés során tapasztaltakat átismételjük, előadásokat tartunk a gyermekeknek és szüleiknek egyaránt.

Hisszük, ha az óvodás korú gyermekek nevelését megkezdjük, valamint a szülők számára is tartunk, előadásokat, akkor elindul egy szemléletváltás, ami a kertek használatát vonja maga után. Mindezt környezettudatosan, kis ráfordítással kivitelezve, és ennek hatására a gyermekek és a családok asztalára egészséges, friss élelmiszer kerül mindenki saját kertjéből.

74473287_845259805871847_3733276549680463872_n
75285817_532657737298821_1953248137200009216_n

Termesztett növények:

Zöldségek: Saláta, retek, újhagyma, paradicsom, padlizsán, zöldborsó, zöldbab, karósbab, karalábé, karfiol, fejeskáposzta, zeller, sütőtök, uborka

Dísznövének: Bársonyvirág, sarkantyúka

Fűszernövények: Bazsalikom, kapor, tárkony

Gyümölcsök: szőlő, barack, szilva, alma, megy

hu_HUHungarian